Ahoj cestovatelé, v průběhu dubna bychom chtěli na +-14 na klasický západní okruh. Letenky sledujeme a pohybují se aktuálně okolo 13k, pokud by měl někdo tip, kde najít levnější, budeme moc rádi. Máte někdo aktuální zkušenosti co se týká víz, kontroly, parků, auta, ubytování atp.? Předem moc díky!  .

USA západ - roadtrip

Založil(a) ve fóru Tipy na levné letenky

35 reakcí

Teruš: Co tu asi nezaznělo - koukněte se, jestli vám nedává smysl open-jaw letenka (tj. přílet do USA na místo A a odlet z místa B). Umí ušetřit pár tisíc kilometrů.

Plus se zaměřte na vypůjčení auta že států, kde je ze zákona v ceně už pojištění (nejsem si jistý plné nebo základní) a k tomu je návrat auta v jiném místě bez příplatku. Myslím, že se jedná o Kalifornii a Nevadu. Ale to si prověřte, jak to teď přesně v roce 2026.

1 Citovat

Neblbni jí hlavu;-) Jaké pojištění ze zákona? Liability insurance musí samozřejmě ze zákona mít, ale nic jiného žádný zákon žádného státu neřeší. Já bych doporučoval půjčení přes evropského brokera, jak tady padlo, kde je na to většinou pamatováno, tedy včetně SLI, CDW/LDW + ty serepetičky jako sklo, podvozek přes pojistku brokera. To bude nejlevnější verze a v praxi x-krát prověřená.

4 Citovat

Tohle čtu a začínám mít obavy, že moje cesta na Vánoce do Californije není v to nejlepší období...

0 Citovat

Pokud se budeš zdržovat u moře v jižní půlce Kalifornie, zima ti asi nebude. V pohodě by byl Joshua Tree NP nebo něco jiného v nižších polohách. Asi se při dobré předpovědi počasí a s teplejším oblečením dá jet i do vyšších poloh. U Grand Canyonu už byla začátkem listopadu v noci zima, tak jsem se raději ubytoval v levném ubytku ve Williams místo spaní v autě.

0 Citovat

Pojistky - spousta lidí tady má super know how, ale pro začátečníka je nejlepší prostě vzít billiger-mietwagen se vším pojištěním v ceně (jen si tam přečti, že je to obvykle z velké pojištění "cestovky", tedy toho "brokera, to je i obvykle důvod určitých depozitů, které si půjčovna na kartě rezervuje a pokud bude problém, tak si to strhne (případně i víc, číst podmínky na popisu v billiger-mietwagen) a pak to ten broker (v tomto případě billiger-mietwaten) proplatí přes "jeho pojistku" - nic složitého, ale je dobré si to přečíst předem. V USA platí, že se téměř nikdy neřeší škrábance, ani prasklá skla, atd., nikdy mi nic nestrhli, i když jsem to měl právě přes různé německé "cestovky". U každého problému ale zavolat policii a nechat si napsat protokol o nehodě, škodě, škrábanci, atd. To jim bohatě stačí. U větších nehod už to půjde standardním postupem přes ty pojistky ať už půjčovny nebo toho brokera, ty musíš mít vždy policejní protokol, to je základ. Neváhat a policii volat vždy.

Je to jen opatrnost, prakticky určitě se vám nic nestane :-) a policie nebude potřeba, v USA je kromě velkých měst provoz úplně v pohodě (ve velkých městech platí držím se svého pruhu, nenechám se stresovat a neblbnu). 

To romancient: Prosinec, ale i leden až únor jsou super - jen prostě buď uzavřená velká část parků (nebo jejich části), které jsou vysoko - naopak parky v poušti budou o to hezčí a příjemnější na návštěvu. Zvířata jsou v zimě a brzy na jaře níž, ve větších skupinách, shromažďují se na méně místech a tím jsou více vidět - i proto, že na sněhu se některá zvířata tak dobře neschovají (a je tam míň lidí, což je taky super). 

Jo a dalekohled sebou - nebo koupit ve Walmartu hned na začátku :-) 

Ještě jedna rada - kufry na odbavení stačí zaplatit na cestu zpět (směrem tam stačí příručák) + velké kufry koupíš levně tam + k tomu si nakoupíš spoustu oblečení atd., sebou tam tahat jen minimum věcí. 

A když už jsme se tady rozvášnili s popisem spaní v autě - pro otužilce je to super i na jaře a na podzim, párkrát jsem se probudil s omrzlými okny auta (a za pár hodin bylo třeba celkem vedro na tričko a šortky na túře v Bryce Canyon). 

A hlavně - rozhodně nespat v autě se zapnutým motorem (skoro to nežere, takže je to lákavé si zatopit) - nejde o ekologii, ale o splodiny, které se můžou při "správném" proudění hromadit pod autem (a v autě) a už se ráno taky nemusíte probudit. 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Pokud se budeš zdržovat u moře v jižní půlce Kalifornie, zima ti asi nebude. V pohodě by byl Joshua Tree NP nebo něco jiného v nižších polohách. Asi se při dobré předpovědi počasí a s teplejším oblečením dá jet i do vyšších poloh. U Grand Canyonu už byla začátkem listopadu v noci zima, tak jsem se raději ubytoval v levném ubytku ve Williams místo spaní v autě.

Tak o spaní v autě obávý nemám, jelikož to není v plánu, ale chci navstivit conejvíce NP... 

A jak píše Lukáš

Lukas888 napsal(a): jen prostě buď uzavřená velká část parků

tak už mám obávý co tam uvidím vůbec..

0 Citovat

Jestli chceš opravdu navštívit co nejvíce parků, potřebuješ rychlou káru, abys to vše stihnul.

Jestli neseženeš ten Challenger, ber Ford Mustang Shelby GT500 (750 HP), nebo ten kundolap - viz výše.

1 Citovat

Tak v plánu mám F150 nebo něco podobného :D

Mě jde ne z časového pohledu to stihnout navštívit ale z pohledu provozu, jestli to tam vše na Vánoce nezavírají..

0 Citovat

Hanka K napsal(a):

... a nebo Chevrolet Silverado 2500 alá Kill Bill 😏 .. jak že mu řikali ? kun*olap ?

Jako milovníci Tarantina jsme jasní :D

0 Citovat

ad letenky: Aktuálně třeba LH group z Prahy do LAX na duben až červen kolem 14,000, překvapivě i srpen se dá koupit pod 15,000. Samozřejmě light tarif, ale kufr prostě stačí zpět. 

To jsou na top sezonu celkem dobré ceny, když nejde o nějakou super akci (která se může objevit třeba s Condorem, ale taky nemusí). 

0 Citovat

SFO take mají za 13. Standardní cena. 
je tam možnost i nakombinovat tam přes FRA a zpátky přes MUC a chytit B747 a A380

0
35 reakcí